Beneficii ale învățării limbilor străine

Bucuria pe care ne-o aduc copiii este întotdeauna însoțită de grija pentru dezvoltarea lor armonioasă din punct de vedere fizic dar și emoțional. Aceste preocupări devin de multe ori adevărate provocări pentru părinti. În prezent, cautăm tot mai des să-i implicăm în activități diverse pentru a-i ajuta în acest sens. Știm deja că cei mici au creierul ca un burețel, că absorb cu mare ușurință un volum mare de informații de la orice sursă din jur. Ni se întâmplă să realizăm brusc că micul explorator deține cunoștințe pe are nici măcar nu i le-am dezvăluit în mod direct. Ei bine, o limba străina poate fi un stimul extraordinar pentru creierul lui aflat în plină dezvoltare. Îi va hrăni imediat nevoia de cunoaștere.  De aceea, ne propunem aici să identificăm care sunt cele mai importante beneficii ale învățării unei limbi străine pentru copii.

De ce ar trebui copiii să învețe cel puțin o limbă străină?

Pedagogul italian Maria Montessori susține că, încă de la vârste foarte fragede copiii își pot însuși toate modulațiile caracteristice unui limbaj și că încercarea de a obține aceste modulații mai târziu presupune un efort mai mare. Un adult care învață o limbă nouă o va impregna automat cu imperfecțiuni caracteristice felului de a vorbi al unui străin. În schimb, copiii care învață în același timp mai multe limbi pot să perceapă și să reproducă cu o mai mare ușurința toate modulațiile ce caracterizează accentul și pronunția. Ei învață într-un mod natural, firesc, prin joc.

Tot mai multi părinți au început să conștientizeze cât de important este ca cei mici să studieze cel puțin o limbă străina, datorita șanselor pe care acest lucru le pot oferi în prezent și în viitor. Să vedem, în continuare, care sunt principalele motive pentru care copii ar trebui să învețe limbi străine.

1. Contribuie la dezvoltarea creierului

Experții incurajează studiul limbilor străine la copii datorita modului în care le afectează dezvoltarea creierului. Studiile au arătat cum creierul unui copil are câteva arii active în achiziția limbajului, capacitate diminuată semnificativ odată cu înaintarea în vârsta. Cu alte cuvinte, ei asimilează cu o mai mare ușurință limbile străine cu care intră în contact.

Capacitatea intelectuală a unei persoane nu este determinata doar de factorii genetici, ci și de stimularea cerebrală timpurie. Aceasta duce la crearea de conexiuni neuronale multiple, deosebit de valoroase pentru activitatea creierului uman. În cazul nostru, stimularea lingvistica este esențială în dezvoltarea creierului, asa cum demonstrează un studiu imagistic realizat de cercetători  (coordonați de către prof. Andrea Mechelli) din Londra. În urma acestui studiu s-a descoperit ca subiecții bilingvi și plurilingvi prezintă o mai mare densitate a materiei cenușii.

 

2. Crește performanța academică

Numeroase studii au arătat că învățarea unei limbi străine încă din primii ani de viata îmbunătățește abilitățile cognitive și influențează, de asemenea, reușita în alte domenii, ducând la rezultate mai bune la testele de literatură dar și matematică. Motivul ar fi faptul că studierea unei limbi străine încurajează gândirea analitică, abstractă, orientată spre a face asocieri între diferite noțiuni și a găsi diferite abordări în rezolvarea unei probleme. S-a dovedit că acei copii care studiază o limba străina sunt mai pricepuți la calcule mentale, citit și nu numai.

3. Îmbunătățește capacitatea de memorare

Copiii educați într-un mediu bilingv au o memorie de lucru mai durabilă decât cei educați într-o singură limbă. Acest lucru se datorează activității mentale cu mult crescute și mai eficiente pe care o implica învățarea sistemului gramatical al unei limbi noi. Această activitate sprijină dezvoltarea funcțiilor cognitive și optimizarea acestora în vederea realizării de conexiuni necesare procesului de memorare.

4. Oferă o mai mare flexibilitate cognitivă (multi-tasking)

Persoanele bilingve pot trece mai repede de la o sarcină la alta reușind, în același timp, sa aibă un mai bun control al atenției. Aceasta se întâmplă deoarece ele sunt capabile să analizeze și sa interpreteze mult mai ușor informațiile, reușind să ajungă mult mai repede la o concluzie. Astfel, le este mai ușor să se adapteze la circumstanțe neașteptate.

5. Îmbunătățește limba nativă 

Mulți părinți sunt îngrijorați de faptul ca achiziția unei limbi străine de la o vârstă mică i-ar îngreuna copilului învățarea limbii materne. Însă acest lucru nu este adevărat deoarece copii bilingvi coordonează și negociază informațiile din cele două limbi iar incorporarea unei a doua limbi poate chiar îmbunătăți asimilarea limbii materne.

6. Dezvoltă creativitatea

Învățarea uneia sau mai multor limbi străine dezvoltă gândirea critică, analitică, dar și abstractă.  Astfel, copiii sunt capabili sa ofere mai multe răspunsuri la o singură întrebare, vor avea abordări multiple pentru anumite situații. Pentru o singură noțiune vor avea mai multe reprezentări lingvistice : denumirea în limbă nativă, denumirea în a doua limbă, dar și sinonimele acestora.

Un exemplu foarte bun aici ar fi modul în care copiii învață caracterele chinezești. Semnele grafice reprezintă idei abstracte iar copiii își folosesc imaginația pentru a le descoperi sensurile și mai apoi pentru a le memora, de exemplu: 上 deasupra, 中 la mijloc, 下 dedesubt, 雨ploaie, 吃 a manca.

7. Empatie pentru alte culturi

Învățarea unei limbi străine și introducerea într-o cultură nouă îi va deschide copilului mintea și îi va permite să experimenteze lumea cu “alți ochi”. Empatia și curiozitatea pe care copilul o va dezvolta față de alte culturi, față de alte obiceiuri și mentalități, reprezintă un avantaj considerabil. Toate acestea îi vor crește atât toleranța față de restul lumii precum și capacitatea de a se adapta în diferite situații. În plus, copiii bilingvi au posibilitatea de a interacționa și cu alte persoane care vorbesc limbi străine, să realizeze conexiuni cu alte culturi, ceea ce le va oferi o deschidere mai mare la informații.

Copiii au nevoie de ajutorul nostru, nu pentru a le arată calea spre viitor, ci pentru a-i sprijini în descoperirea acesteia, pentru a le oferi toate elementele necesare în procesul lor de maturizare. Pe lângă îngrijirea zilnică pe care le-o oferim, e important să știm că facem tot posibilul pentru a le hrăni nu doar corpul, ci și mintea, pentru ca ei să-și poată atinge potențialul maxim. Învățarea unei limbi străine le va crește încrederea în sine și le va conferi o superioritate a limbajului. Aceste avantaje duc la o gestionare mult mai bună a emoțiilor, la dezvoltarea inteligentei emoționale.

La final, vă las cu ceva interesant, în caz că nu v-ați convins încă de beneficiile învățării unei limbi străine :