Limbile vorbite în lume pot fi percepute ca vectori ai unor influențe. Aceste influențe se traduc prin numărul de vorbitori care le practică, tipurile de schimburi pe care le permit (diplomatice sau comerciale), numărul de traduceri efectuate. Cu alte cuvinte, ne referim la influența culturală, diplomatică și comercială transmisă de limba în cauză. Și atunci apare următoarea întrebarea : care sunt cele mai influente limbi străine vorbite din lume ?

Există numeroase studii care tratează cele mai vorbite limbi din lume, măsurarea lor fiind relativ simplu și precis de realizat.  În schimb, măsurarea influenției unei limbi date reprezintă o adevărată provocare. Un studiu recent realizat de Kai Chan, cercetător la INSEAD (European Institute of Business Administration) are ca scop identificarea limbilor care au cea mai mare influență  în lume: https://knowledge.insead.edu/leadership-organisations/the-worlds-most-powerful-languages-6156?platform=hootsuite.

 În studiul său denumit Power Language Index (Indexul de Influență a Limbajelor), economistul a stabilit criteriile de măsurare prin prisma a cinci oportunități pe care le poate oferi o limbă:

  • Comunicarea cu ceilalți
  • Participarea la economie
  • Dobândirea de cunoștințe și accesul la mass-media
  • Posibilitatea de a călători
  • Implicarea în relațiile diplomatice

Pe baza acestor factori el a putut elabora un top al celor mai influente limbi din lume. S-a sprijinit în special pe cifrele din următoarele domenii : exploatare, turism, producția cinematografica, producția culturală, producția de articole academice.

Să vedem, în continuare, care sunt cele cele mai influente limbi străine, în ordinea importanței lor.

Topul celor mai influente limbi străine

 

1. Limba Engleză

Nu este o surpriză că  limba engleză se menține încă pe primul loc. Vorbită în 94 de țări de către aproximativ 450 de milioane de vorbitori nativi a fost declarată lingua franca în mediul universitar și de afaceri.  Deși numărul de vorbitori nativi nu este cel mai mare, numărul de persoane din lume care comunică în limba engleză în mod regulat este mult mai mare, în mediul online fiind folosită în proporție de 52,3 %. Limba engleză este limbă dominantă pe plan internațional în domeniile comunicației, afacerilor, aviației, divertismentului, radioului și diplomației. Influența Imperiului Britanic este motivul principal pentru răspândirea inițială a limbii mult dincolo de limitele Arhipelagului Britanic.

Engleza este, prin urmare, esențială pentru orice student sau elev care dorește să studieze în străinătate sau să lucreze într-o companie internațională.

2. Limba Chineză/Mandarina

Cu aproape un miliard de vorbitori nativi, chineza este cea mai vorbită limbă din lume.  În ultimele decenii, limba chineză (cu dialectul mandarin) a cunoscut o puternică ascensiune datorată, în primul rând, creșterii economice a Chinei. Bloomberg (agenție de știri americană) previzionează chiar, că în anul 2026 China va deveni cea mai mare putere economică din lume: https://www.bloomberg.com/graphics/2016-us-vs-china-economy/.

Să nu mai vorbim despre ambițiosul proiect al chinezilor constând în reconstruirea Drumului Mătăsii  care străbate Asia Centrala, intră în Europa prin Asia Mica (Turcia) și apoi prin Balcani. De aceea ne putem aștepta ca cererea de vorbitori de limba chineză sa crească vertiginos în următorii ani.

Este de la sine înțeles că, în ciuda gradului sporit de dificultate, cei care studiază limba chineză au un atu extrem de valoros.

3. Limba Franceza

Deși a pierdut teren în fata englezei pe parcursul secolului trecut, limba franceză este încă una dintre cele mai influente limbi din lume ocupând locul al treilea. Cu un total de 80 de milioane de vorbitori nativi în 39 de tari, limba franceză este  limba oficială a celor mai importante organizații internaționale (NATO, ONU, Jocurilor Olimpice, Crucea Roșie, etc).

Limba franceză s-a răspândit până în Africa, aflata într-o perioadă  de dezvoltare rapidă datorita resurselor naturale. Aici trebuiesc menționate  Ruanda, Mozambic, Coasta de Fildeș, Tanzania, Congo și Etiopia, franceza fiind chiar limba oficială în trei dintre acestea.

În plus, o dată cu BREXIT, franceza va fi utilizată din ce în ce mai frecvent chiar dacă engleza rămâne una din limbile oficiale ale Uniunii Europene. De asemenea, Franța este lider în domeniul farmaceutic, al telecomunicațiilor, aerospațial și energetic. Conform FORBES, pana în anul 2050 numărul de vorbitori de limba franceza va creste la 750 de milioane de francofoni.

4. Limba Spaniola

Limba spaniolă are peste 400 de milioane de vorbitori nativi răspândiți peste tot în lume.  Este una dintre cele șase limbi oficiale ale Organizației Națiunilor Unite. Datorită propagării în America, spaniola este limba neolatină care a cunoscut cea mai largă răspândire în lume.

În plus, Spania rămâne una dintre cele mai populare destinații turistice din lume, cu peste 10 milioane de vizitatori anual. Pentru cei interesați să lucreze în domeniul turismului, cunoașterea limbii spaniole este esențială. Și încă o veste bună : este foarte ușor de învățat pentru romani, necesitând mai puține cursuri pentru a stăpâni un nivel de baza în comparație cu celelalte limbi din listă.

5. Limba Arabă

Cu 296 de milioane de vorbitori nativi în 28 de țări aflate în creștere economica. Deși este dificil de învățat, cunoașterea limbii arabe aste foarte utilă în domeniul politic și militar, precum și în jurnalism și turism.

6. Limba Rusă

Cu aproximativ 150 de milioane de vorbitori nativi, rusa este practicata în întreaga Europă de Est și Asia Centrală. Influența ei globală a scăzut foarte mult de-a lungul anilor, dar totuși rămâne  în continuare importantă pentru schimburile comerciale, relațiile internaționale și diplomatice.

7. Limba Germană

Germana numără puțin peste 90 de milioane de vorbitori nativi cu toate că a suferit unele fluctuații pe parcursul secolului trecut. Deși după războaiele mondiale a avut de pierdut în mod inevitabil, încă mai exercită o influență considerabilă fiind vorbită în câteva dintre principalele economii ale Europei (Germania, Austria, Elveția, Luxemburg, etc.). Germania reprezintă a treia contribuție la nivel mondial în materie de cercetare și dezvoltare. Cunoașterea limbii germane creează oportunități de afaceri importante pentru vorbitori.

8. Limba Japoneză

Vorbită de aproximativ 125 de milioane de persoane, cele mai multe aflându-se în interiorul frontierelor țării. Japonia a devenit un important centru de afaceri, având cea de-a treia economie a lumii, după cum raportează CNN. Inovația este motorul principal care generează creșterea economică în Japonia. De aceea pasionații de tehnologie ar putea beneficia maxim de cunoașterea limbii.

9. Limba Portugheză

Vorbită de aproximativ 215 milioane de oameni la nivel mondial, portugheza este cea mai populară limbă din emisfera sudică. De asemenea, are statut oficial în nouă țări din Europa, America de Sud, Africa și Asia. Întrucât Brazilia este cea de-a noua economie a lumii și cea mai mare din America latină, portugheza este inclusă și pe lista American Express a celor mai importante limbi pentru afaceri.

10. Limba Hindi

Cu numeroase dialecte și un alfabet propriu limba hindi, limba oficială a Indiei, este considerată a cincea limbă din lume ca număr de vorbitori. India este o piață foarte puternică din punct de vedere a tehnologiei, a industriei sau a agriculturii. De aceea investițiile și extinderea afacerii în această zonă poate oferi un avantaj deosebit. Există aproximativ 260 milione de vorbitori nativi de hindi.

Cunoașterea unei limbi străine reprezinta din start un avantaj major având în vedere beneficiile pe care le aduce în dezvoltarea personală. Beneficiile profesionale însă nu sunt deloc de ignorat. De aceea alegerea limbii străine pentru studiu va trebui făcută având întotdeauna în vedere influența ei în lume și perspectivele de viitor pe care le avem.

 

Citește și: Beneficii ale învățării unei limbi străine pentru copii